Jak ovlivňuje káva naše zdraví?

Občas na internetu narazím na poučky o tom, že káva škodí zdraví a že bychom ji měli vysadit nebo alespoň silně omezit. To ale vůbec není pravda! Káva není totéž co mastné pokrmy nulové výživové hodnoty. Káva neškodí, káva prospívá! Shrnula jsem pro vás pozitiní účinky kávy na naše tělo. Vsadím se, že si ji hned poběžíte připravit.




Kofein je velký pán 

Největší vliv má samozřejmě kofein. Častý důvod, proč lidi kávu pijí - i když věřím, že spoustě z nich jde i o její lahodnou chuť. Kofein povzbuzuje činnost srdce a nervové soustavy. Usnadňuje nám soustředění, zahání únavu během dne a zlepšuje náladu. Dlouhodobě zlepšuje paměť. 

Všechno má své stinné stránky. Když to s kofeinem přeženeme nebo si ho dáme v pozdějších hodinách, těžce večer usínáme. Navíc může způsobovat dehydrataci (ovšem spíše u lidí, kteří kofein nekonzumují pravidelně). Kofeinové nápoje vyžadují poctivé dodržování pitného režimu. Nejlépší je přirozeně neslazená neperlivá voda. 

Tak, jako existuje intolerance laktózy nebo lepku, může někdo špatně snášet kofein. Konzumace kofeinových nápojů pak může způsobovat třeba zažívací potíže nebo výrazně zrychlený tep. 

Dá se tedy říct, že je kofein dobrý? Pokud netrpíte intolerancí, tak ano. V rozumném množství neublíží, ba dokonce prospěje. Asi vám nemusím říkat, že učení nebo třeba psaní je s kávou nebo čajem mnohem snadnější. 


Multivitamin v hrnku

Káva obsahuje vitaminy B1, B2, B3 a B5, dále kyselinu listovou, mangan, draslík, hořčík a fosfor. Nejedná se sice o nijak závratné množství, ale kdo pije dva nebo tři hrnky denně, může mít dobrý pocit, že pro sebe dělá něco zdravého. Pravidelná konzumace má určitě smysl. :) 

Prevence před nemocemi 

Káva působí jako prevence cukrovky 2. typu. To je ta, která vzniká během života a vychází najevo nejčastěji u starších lidí. Káva pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi. (Že by se zákusky v kavárnách prodávaly jako jakási kompenzace cukru?) 

Kávu pijte, pokud se chcete ve stáří vyhnout demenci, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. Pravděpodobnost těchto nemocí se vlivem kávy výrazně snižuje. Pitím kávy předcházíte rovněž onemocnění jater. Zde platí, že čím víc kávy pijete, tím je riziko nižší. Tím vás ovšem nechci pobízet k tomu, abyste kávu pili místo vody. 

Protože káva chrání před nemocemi, je v její moci také prodloužení života. 

Káva a psychika 

S psychikou je to trochu sporné. Příliš velké dávky kofeinu ji totiž mohou uškodit. Zvyšují stres a úzkostlivost. Jedna nebo dvě kávy denně mají účinek opačný. Rozjasňují den, podporují dobrou náladu, zlepšují celkový psychický stav. Kávomilové prý trpí depresemi méně než lidé, kteří kávu nepijí. 


Shrnutí 

Pijte kávu a bude vám dobře. S velkou pravděpodobností se vyhnete různým nemocem, podpoříte zdravou psychiku, posílíte paměť a navíc do sebe dostanete trochu vitaminů. I když sem tam slyšíme od vyznavačů ultra zdravého životního stylu, že káva škodí, není tomu tak. 

Jen se držte následujících "pravidel": 
  • Nepijte kávu, pokud pozorujete intoleranci kofeinu. Kupte si v pražírně bezkofeinovou kávu. Tipy, kde objednávat, najdete zde.
  • Pijte kávu bez mléka a bez cukru. (Opět platí všeho s mírou. Jestli milujete cappuccino, nemusíte se ho nutně vzdávat úplně. Jen ho nepijte třikrát denně.) 
  • Těhotné a kojící ženy by měly spotřebu kofeinu snížit. Jde to, i když jsem si to ještě před rokem nemyslela. 
  • Nepijte turka. Turecká káva škodí a s Tureckem nemá nic společného.

Tip na další čtení: 

Komentáře

Tento měsíc máte rádi

Espresso, lungo nebo dopio?