Kolik snese tělo kofeinu? Nebojte, kávou ani čajem se nepředávkujete

Určitě jste už nad několikátým hrnkem kávy nebo čaje přemýšleli, jestli vám nehrozí otrava kofeinem. Mám pro vás uklidňující zprávu: Předávkovat se kofeinem je prakticky nemožné. Čtěte dál a zjištěte, kolik kávy můžete vypít, aniž by pro vás měla fatální následky.

Kolik snese tělo kofeinu


Toxická dávka pro dospělého člověka: cca 2 g
Smrtelná dávka pro dospělého člověka: cca 10 g
Množství kofeinu v espressu: cca 65 mg
Množství kofeinu v čaji: 30-60 mg na šálek

Uvedené hodnoty jen orientační. Působení kofeinu na organismus záleží na hmotnosti, věku, metabolismu apod. (Nejnižší zjištěná smrtelná dávka je podle Rádce milovníka čaje 3 g.) Množství kofeinu v espressu a čaji se liší dle zpracování a postupu přípravy. Obzvlášť u čaje se hodnota kofeinu značně různí.

Abychom do sebe dostali 2 g, museli bychom vypít asi 30 espress. Kdo by to, proboha, udělal? I já, milovnice espressa si nad představou tolika hrničků říkám fuj.

Kdybychom do sebe vpravili více kofeinu, než zvládneme, dalo by nám to tělo jasně najevo rozbušeným srdcem, nevolností, bolestí hlavy (a nakonec probdělou nocí). Sto procentně bychom si všimli, že jsme už překročili čáru. Zajít tak daleko, aby měl kofein zásadnější dopad na naše zdraví, je proto nemožné. Nebo byste snad v pití pokračovali? Je jasné, že se kofeinových nápojů vůbec nemusíte bát.

  • James Norwood Pratt, Diana Rosen: Rádce milovníka čaje, nakl. Pragma, ISBN 80-7205-672-7

Komentáře

  1. Opatrně na ty jednotky. Podle té tabulky to vypadá, že jsem se nad svým momentálně třetím nálevem už 9x-18x otrávil ;) Předpokládám, že to měly být miligramy.
    Zajímavé info, nikdy jsem se vlastně nad množstvím kofeinu nezamyslel. Když si to tak počítám, tak zhruba denně vypiju 200 - 300 mg kofeinu. Možná by stálo za to zpracovat do šlánku (nebo do samostatného článku) něco o závislosti na kofeinu. Jestli to nějak souvisí s množstvím, jak rychle vzniká závislost atd. Docela by mně to zajímalo. Každopádně si zítra kávu i čaj odpustím a uvidím co to se mnou udělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mko u čaje nějak uteklo. :D Děkuji za poznámku!

      Vymazat
  2. Za mě je to vždycky o kvalitě. Je rozdíl, když vypijete litr kafe instatního kafe denně anebo jestli vypijete litr kvalitní kávy. Nehledě na to, že u té kvalitní kávy pak člověk nemá potřebu toho vypít tolik. Platí to mimochodem i u čajů. :) Prostě kvalita nad kvantitou vždycky vítězí. Proto je fajn koukat na katalog potravin, kde jsou ty suroviny vždycky pěkně popsány. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý napsaný komentář.

Tento měsíc máte rádi

Espresso, lungo nebo dopio?