Jak čaj ovlivňuje naše zdraví?

Čaje nejsou jen na požitek nebo zahřátí. Pravidelné pit čaje má kladný vliv na psychiku i zdraví. Čaj je šikovný zdravotník v šálku. Pojďte se podívat, co všechno dokáže.

vliv čaje na zdraví

Tabletka multivitaminu 

Mohlo by se zdát, že je čaj jen obarvená a ovoněná voda, ve skutečnosti se podobá multivitaminové tabletce. Obsahuje vitaminy C, B, E a P, dále draslík, zinek, železo a selen. Účinky jednotlivých látek se různě překrývají, proto je nerozepisuju do podrobna. Výsledek je určitě všem jasný: Díky nim jsme silnější a zdravější. 


Čajem k imunitě 

Pití čaje je mezi „běžnými lidmi" oblíbené zejména při nemoci. Přitom by se jim dá s čajem předcházet! Z výčtu přítomných vitaminů a minerálů musí být každému jasné, že pravidelná konzumace čaje posiluje imunuitu a zlepšuje celkovou vitalitu. Kladný účinek mají též čajové polyfenoly. Zvyšují množství bílých krvinek, které jsou důležité v boji s infekcí. 


Buďme mladí a zubatí 

Čajomilci by měli mít krásné zdravé zuby. „...zjistil, že čajové polyfenoly vážouo bakterie v ústech dřív, než se vytvoří zubní plak."(1) Když nebude plak, nebude ani kaz a úsměv zůstane pěkný.
  • Osobní zkušenost: V první polovině těhotenství jsem téměř nepila čaje. Zároveň mi připadalo, že mám nějak moc žluté zuby. Časem se problém výrazně zmírnil. Přisuzovala jsem to hormonálním změnám, při zpětném uvažování si ale říkám, že mohlo hrát roli i pití čaje. Ke zlepšení totiž došlo zrhuba v době, kdy jsem se k čajům vrátila. Byť ne v takové míře jako před těhotenstvím, najednou jsem čajovala každý den. 
Čaje se rovněž postarají o to, že svůj úsměv budete ukazovat dlouho. „Moderní výzkumy prováděné ve Fu-tianském institutu lékařství ukazují, že jednoprocentní roztok jasmínového čaje prodloužil život mušky, zvané octomilka, na 40,5 dne. Mušky, kterým byla podávána pouze voda se dožily necelé poloviny této doby, pouhých 16,5 dne. Stejných výsledků bylo dosaženo i při použití druhu oolong."(1)  Kdybychom místo vody pili hodně slabý čaj, asi bychom se nedožili dovjnásobného věku. Ne že by to vadilo, mně by se nechtělo bloudit světem 150 let. 

Na tom, že čaje prodlužují život ale určitě něco bude.


Co dalšího umí čajové polyfenoly 

Už víme, že polyfenoly v čaji zlepšují obranyschopnost a zabraňují vzniku zubního plaku. Umí ještě něco dalšího? Rozhodně ano! Mluví se o jejich schopnosti předcházet rakovině. Také snižují množství cholesterolu v krvi. Čajomilcům tolik nehrozí vysoký tlak, mrtvice a infarkt.


Ve zdravém těle zdravý duch 

Dobrá čajovna hlásá, že regulerní pití čaje utužuje tělo i ducha. Čaje mají blahodárný vliv také na psychiku. Obzvlášť, když si na ně uděláte alespoň občas chvilku a budete se na ně plně soustředit.


Shrnutí 

Čaje obsahují řadu látek, které jsou důležité pro naše zdraví. Pravidelné pití čaje zlepšuje imunitu a pomáhá předcházet mnoha zdravotním problémům. Kladné účinky lze pozorovat i na chrupu. Proto na nic nečekejte a běžte si udělat čaj. Vaše tělo si ho zaslouží!



Užitá literatura 
  • (1)James Norwood Pratt, Diana Rosen: Rádce milovníka čaje, nakl. Pragma, ISBN 80-7205-672-7
  • Karel Valter: Vše o čaji pro čajomily, nakl. Granit, ISBN 80-85805-91-X


Další čtení: 

Komentáře

  1. Podle mě je to stejné jako v případě alkoholu. Gin taky vaše zdraví neovlivňuje, pokud ho nevypijete denně lahev a držíte si nějakou kvalitu. A stejné je to i s čajem. Pokud někdo vypije tři litry denně nějakého pytlíkového blbince, tak mu ledviny nepoděkují. Ale to je prostě podle mě už pak na každém jednotlivci.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý napsaný komentář.

Tento měsíc máte rádi