Nejznámější zelené čaje z Číny: Už jste je ochutnali?

Čajů je tolik! Každný má svou specifickou vůni a chuť. Pojďme se podívat podrobněji na čínské zelené čaje. Ani zdaleka se nedostane na všechny, protože jich existuje skutečně mnoho. Vybrala jsem ty, které mi připadají nejznámější nebo které mám nejradši.


čínský zelený čaj

Výroba zeleného čaje 

Popsat výrobu (nejen) zeleného čaje nejde příliš detailně, neboť má na to každý své postupy, které si chrání jako své tajemství. Tak jako u nás má každý svůj recept na bramborový salát, v Asii mají vlastní recepty na nejlepší čaj. Zjednodušeně vypadá výroba zeleného čaje takto: Sklizené lístky (ideálně ručně) se nechají zavadnout. Poté se zahřívají a suší. Důkladně vysušený čaj může do prodeje. 

Šikovné ruce čajových pěstitelů se zvadlé lístky mohou všelijak zakrucovat. Podle toho se čínské zelené čaje rozdělují na skupiny: podélně rolovaný list, přičně rolovaný list a zkroucený list. Čvrtou skupinou jsou listky, které se neformují (natural leaf).

V dnešní době se do výroby čaje samozřejmě zapojují i stroje, což sice zvyšuje produkci, ale shazuje kvalitu. Ne vždy má kvantita přednost. Musíme ovšem počítat i s rozdílnou cenou. 

Celý proces má vliv na vůni, chuť a barvu nálevu. Všechno to začíná už sklizní, jiný čaj vznikne z mladých drobných lístku, jiný z urostlejších. Je to zkrátka věda. Jsem ráda, že takové věci nemusím řešit. Mým úkolem je pouze ochutnávat a vychutnávat. 

zelený čaj z číny

Vybrané druhy čínských zelených čajů 

Abychom tady nebyli do večera, uvádím skutečně jen některé. 

Zhu Cha/Perlový čaj/Gunpowder  

Čaj z provincie Zheijang, který určitě znáte, a to pravděpodobně pod anglickým názvem. Lístky jsou šedozelené, čerstvost poznáte podle lesku. Nálev má tmavězelenou barvu a charakteristickou silnější, avšak příjemnou chuť. 

Názvy Perlový čaj i Gunpowder (střelná prach) mají jasný důvod. Lístky jsou totiž smotány do malinkých kuliček. Čím jsou kuličky menší, tím je čaj kvalitnější. Během louhování se postupně rozvíjejí, rozdíl je poznat s kazdým dalším nálevem.

Lung Jing (Lung Ching, Lung Ting)/Dračí studna/Tiger spring 

Další čaj z provincie Zheijang. Název Dračí studna má původ v legendě o tamější studni, kterou obýval drak. Anglický výraz Tiger spring (Tygří pramen) pochází pro změnu z blízkého stejnojmenného pramene, který má údajně nejlepší vlastnosti pro přípravu čaje.

Vůně tohoto čaje je jemná květinová, chuť je ovšem plná, aftertaste nasládlý. Lung Jing má silně povzbuzující účinky, jestli nejste zvyklí nakofein, raději se mu vyhýbejte v pozdně odpoledních a večerních hodinách.

Tai Mu Long Zhu/Dračí oči/Dračí perly 

Můj nejoblíbenější! Netroufám si odhadovat, zda je jeho chuť opravdu tak úchvatná, nebo ho mám ráda proto, že jsem na něm v čajovně začínala a první roky si prakticky neobjednávala nic jiného. Poměrně velké listy jsou rolované do úhledných kuliček, které se rozvíjejí pomalu s dalším a dalším nálevem. Na začátku se zdá, že v konvičce moc čaje není, ale na závěr zjistíte, že je listy skoro přeplněná. 

Čaj má světlý nálev a jemnou chuť a vydrží dost dlouho. Lze ho zalít skutečně mnohokrát. 

zelený čaj z číny

Putuo Shan Fo Cha/Buddhův čaj z ostrova Putuo

Pochází z ostrova ve Východočínském moři. Sbírá se ručně brzy na jaře, díky tomu je svěží a chuť velmi jemná se sladkým dozvukem. Čaj sevyznačuje se vysokou kvalitou, kterou ocení i náročný pijan.

Huangshan Mao Feng

Snad nejslavnější zelený čaj z Číny. Pochází ze žlutých hor v provincii Anhui, odtud název Huangshan. Opět se jedná o vysoce kvalitní čaj. Nálev má jemnou květinovou vůni. Světle zelený nálev má příjemnou, osvěžující chuť.


Pi Lo Chun/Green Snail Spring/Zelený šnek 

Proč zrovna šnek? Název je odvozen od zpracování lístků, které jsou pevně stočeny do spirál připomínajících ulitu. Žlutý nálev má pozoruhodnou ovocnou vůni. Podobně zajímavá je i jeho chuť, v porovnání s předchozími čaji je mírně svíravá.

Mohlo by vás zajímat 


Literatura

  • James Norwood Pratt, Diana Rosen: Rádce milovníka čaje, nakl. Pragma, ISBN 80-7205-672-7
  • Karel Valter: Vše o čaji pro čajomily, nakl. Granit, ISBN 80-85805-91-X

Komentáře

  1. Čínské čaje jsem zkoušel, ale přijde mi, že jsou tak silné, že jsem raději zvolil e-shop se zrnkovou kávou a zůstal u káviček. Jako mám čaje rád. Dokonce piju i silnější než jindy. Ale ta asijská čajová kultura jde tou intenzitou ještě někam úplně mimo moje sféry. :-D Takže tak.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý napsaný komentář.

Tento měsíc máte rádi

Espresso, lungo nebo dopio?