Černý vs. zelený čaj

V čem se liší černý čaj od zeleného? Neznalí by si mohli myslet, že se jedná o nápoje ze dvou různých rostlin.Tak to ale ve skutečnosti vůbec není. Podívejme se společně,  v čem rozdíl spočívá.


černý nebo zelený čaj


Čajem obvykle nazýváme všechny nápoje, které vznikají louhováním částí rostlin ve vodě. Takto řečeno to zní možná trochu krkolomě, ale určitě víte, co mám na mysli: čaj černý, zelený, heřmánkový, lípový či prostě bylinkový; oblíbený je také ovocný čaj. V užším smyslu je čaj ovšem pouze ten nápoj, který je připraven z čajovníku. A především tím se tento blog bude zabývat, i když nepopírám, že bude řeč i o nečajích

Čajovník je rostlina, které se daří na asijských plantážích. Tam vypadá jako keř, kdybyste však narazili na divoký čajovník, zjistili byste, že se ve skutečnosti jedná o strom. Nejdůležitějšími producenty čaje jsou Čína, Indie a Japonsko, svou zásluhu má ovšem také Vietnam, Srí Lanka, Korea nebo třeba Thajsko

Známy jsou tři odrůdy čajovníku: čínský, assámský a indonéský. Jenže čajů je přece mnohem víc! Rozdíly ve vůni, chuti a barvě ovlivňuje způsob, jakým jsou lístky zpracovány


Výroba zeleného čaje 

Lístky se po sklizni nechají zavadnout, pak se zahřívají a vysoušejí. Podle konkrétních tradic se pak rolují či jinak zpracovávají. Celý proces má vliv na to, jaký čaj ve výsledku bude. Proto existuje taková spousta zelených čajů! Známé jsou např. Dračí studna, Gunpowder, Sencha, Zelený šnek nebo Snow buds. 

  • Chviličku ztrpení! Článek plný zelených čajů je v plánu! 


Výroba černého čaje 

Lístky se opět nechávají zavadnout, před jejich sušením však dochází k fermentaci, jinými slovy k oxidaci polyfenolů vzdušným kyslíkem. Nejsem biochemik, takže vám bohužel nejsem schopná přesně popsat, k jaké reakci dochází. Postupy se liší výrobce od výrobce, proto i černé čaje mají tolik rozmanitých vůní a chutí. 

  • Chviličku ztrpení! Článek plný černých čajů je v plánu! 


A co další způsoby? 

Způsobů, jak zpracovat čaj, je mnohem více, proto známe též čaje bílé a žluté, oolongy a pu erhy. Nabídka čajů je široká, každý ušlechtilý pijan si přijde na své. Jaké čaje patří mezi vaše nejoblíbenější? 



Komentáře

  1. Mám osobně moc rád černý čaj, ale musí být fakt kvalitní. A ideálně si ho dám někde v klasické čajovně. :-) Já sám mám rád takový ten klídek a ne to, že si dám porcovaný nebo sypaný čaj do papírové tašky a pak jdu prostě jen tak domů a tam se s tím nějakým způsobem popasuji. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý napsaný komentář.

Tento měsíc máte rádi

Espresso, lungo nebo dopio?