Tein nebo kofein? Co v tom čaji vlastně je?

Je v čaji kofein? Jeden říká že jo, druhý že ne, že je v něm místo kofeinu tein. Jak je to doopravdy? Rozslouskněte tuto záhadu, ať máte konečně jasno.

kofein v čaji


Kofein je automaticky spojován s kávou. Nachází se ovšem i v mnoha dalších rostlinách, nejen v kávovníku. Jednou z nich je čajovník, i když se na občas zapomíná. Že má čaj povzbuzující účinky si už určitě ráčil povšimnout každý, kdo někdy ochutnal kvalitnější nápoj, než který lze připravit z pochybných sáčků ze supermarketu. Každý, kdo strávil pár večerů v čajovně, si někdy vyzkoušel bezesnou noc.

Když ovšem řeknu, že jsem se v čajovně překofeinovala nebo že si čaj tentokrát nedám, neboť už jsem kofeinu měla dost, setkám se občas s reakcí „ale v čaji není kofein!" Dřív se to dělo častěji, dnes už mám kamarády vycvičené. Nad poznámkou se pousměju a pochybovače uvedu na pravou míru. V čaji kofein je. Chová se trošku jinak, ale je tam.


Tein = kofein 

Možná jste slyšeli, že je v čaji tein. Já vám teď říkám, že je v něm kofein. Jste z toho zmatení? V podstatě se dá říci, že je v čaji obojí. Ten, kdo vás poučoval o teinu, měl v podstatě pravdu, jen zapomněl na jeden malinký detail. Tein a kofein jsou totiž totéž - s tím rozdílem, že o teinu se mluví pouze v souvislosti s čajem.

Z chemického hlediska je kofein alkaloid. Na začátku 19. století ho objevil Ferdinand Rung, ovšem to, že mají některé rostliny povzubuzující účinky, se vědělo údajně už ve starověku.

Zatímco v kávě je kofein ve volné formě, v čaji je ve vázané, což značně ovlivňuje jeho chování. Po vypití kávy přicházejí účinky velmi rychle, prudce vystoupají nahoru... a pak zase v cuku letu odpadnou. Povzbuzení čajem má pomalejší nástup, celkově je mírnější a drží se dost dlouho. O bezesnou noc se vám proto postará spíše čaj než káva. Na druhou stranu je čaj k organismu mírnější. Snést ho může i ten, komu káva zvyšuje tlak a zrychluje tep.

Protože má kofein v čaji jinou formu než v kávě a protože má trochu jiné účinky, lidé se v minulosti domnívali, že se jde o jinou látku a nazvali ji tein. Až později se zjistilo, že tein a kofein je totéž.


Jaké další rostliny obsahují kofein? 

Není to jen kávovník a čajovník, v čem se kofein vyskytuje. Mezi další rostliny patří:

  • kakaovník 
  • cesmína paraguayská (maté) 
  • guarana
  • cola
  • fazole (ovšem jen v malém množství)


Závěr

Dozvěděli jste se, že je v čaji kofein, přestože si řada lidí myslí opak. Vysvětlili jsme si, v čem se liší účinky čaje a kávy. Zjistili jste, že kdo tvrdí, že je v čaji tein, tak úplně nelže. 


Odkazy 



Komentáře

Tento měsíc máte rádi