Oolong a bílý čaj, o co jde?

Známy jsou pouze čtyři druhy čajovníku, ale čajů existuje mnohem mnohem víc. V článku Černý vs. zelený čaj jsme si vysvětlili, že na barvu, vůni a chuť má vliv to, jakým způsobem se čajové lístky zpracovávají. Černý a zelený čaj zná každý. V tomto článku se podíváme na oolong a bílý čaj. Tyto typy čaje jsou pro laiky většinou cizí.

oolong co to je

Podotýkám, že charakteristika bude dosti stručná. Výroba čaje není zrovna jednoduchá záležitost, vyrobci si navíc uchovávají svá tajemství, aby jejich čaj zůstal jedinečným a originálním.


Bílý čaj

Bílé čaje jsou poměrně vzácné. Dříve je pil pouze císařský dvůr, běžný člověk si ho nemohl dovolit. Lístky se sklízejí mladé, často předtím, než se plně rozvinou. Po sklizni se nechají zavadnout  a usušit. Bílý čaj má jemnou nasládlou chuť, obvykle vydrží mnoho zálevů. Výhodou bílého čaje je, že obsahuje minimum kofeinu. Můžete si proto být jisti, že se po něm vyspíte. Pít ho mohou i lidé s kofeinovou intolerancí.


Oolong

Oolongy jsou čaje velmi zajímavých, rozličných chutí. Tvoří přechod mezi zelenými a černými čaji. Jejich produkce započala až v 18. století. Postup při jejich výrobě může připomínat výrobu černých čajů, zvadlé lístky se totiž fermentují, tedy oxidují vzdušným kyslíkem. Míra oxidace se různí. Proto je škála oolongů tak široká. Liší se barvou i chutí. Lehce fermentované oolongy se podobají zeleným čajům, silně fermentované pak nemají daleko k černým.

Moje oblíbené oolongy počínaje nejsvětlejším:


Komentáře

Tento měsíc máte rádi

Espresso, lungo nebo dopio?