Proč nepít porcované čaje? Z jejich sáčků se uvolňují nebezpečné látky
Co je pohodlnějšího, než si připravit porcovaný čaj? I já k tomu občas sklouznu, nejčastěji na návštěvě, poslední dobou je mívám dokonce i doma (ale jen bylinky). Kvalita takových čajů ovšem mnohdy nebývá nijak vysoká. A co je nejhorší? Z některých sáčků se dokonce uvolňují škodlivé látky. V hrnku pak plavou mikroplasty.
Přišli na to kanadští vědci, kteří se pustili do zajímavého pokusu: ze sáčků vysypali jejich obsah a pak je prázdné zalili horkou vodou. Testováním pěti různých značek došli k děsivým výsledkům: odhalili miliardy mikroplastů na jeden litr. Fuj.
Je to mnoho i ve srovnání s balenou vodou, která je pro mikroplasty často kritizována. Tam jde pouze o desítky částic. Jestli vás do teď balená voda trápila, můžete nad ní mávnout rukou. Rozdíl je způsoben vysokou teplotou vody, kterou se čaje zalévají.
Samozřejmě záleží na konrkétním výrobci, házet všechny do jednoho pytle by bylo nespravedlivé. Značky Sonnentor a Rituals si stojí za nezávadností použitých materiálů. Jejich sáčky jsou plně kompostovatelné.
- Od Sonnentoru si ráda kupuju bylinné čaje, a to jak čisté, tak různé směsi. Můj nejoblíbenější je Kouzelný nápoj, určitě ho vyzkoušejte. ;)
Na druhou stranu, některé porcované čaje jsou lepší než jiné sypané, třeba Oxalis. To jen tak, že jsem ve svém okolí zaregistrovala, že sypaný čaj = automaticky kvalita. :)
OdpovědětVymazatO Oxalis jsem psala... tady: https://uslechtilypijan.blogspot.com/2020/07/oxalis-nakupovat-nebo-nenakupovat.html
VymazatNevím, jestli s tvým tvrzením můžu úplně souhlasit. Musel by ten pytlík být na hooodně vysoké úrovni.
Jojo. Balená voda je největší podvod v dějinách a všichni ho vědomě dotujeme. Kdo si nikdy nekoupil lahvičku vody za dvacet korun? :) Přitom stačí obyčejná filtrační konvice a dosáhnete stejného výsledku, jen za podstatně méně peněz a bez toho, abyste se mačkali ve frontě nebo se dívali na protivného trafikanta. :)
OdpovědětVymazatMně hlavně porcované čaje prostě nechutnají. Ale jako je pravda, že je porcovaný čaj a porcovaný čaj. Kdysi jsem pracovně jezdila do jedné kavárny, kde jsem dělala účetnictví. Jezdila jsem osobně, protože jsme potřebovali vyřešěit import faktur do Pohody a celkové nastavení systému, než začneme pracovat na dálku. A tam měli opravdu luxusní čaje, které byly klasické sáčkové. :)
OdpovědětVymazatO tomhle jsem taky nedávno slyšela a přišlo mi to fakt šílené, co všechno v těch louhovaných pytlících může být. Jako docela mě to vyděsilo. Od té doby si to mnohem více hlídám. Super je na to jeden web, který ukazuje věci, které jsou v potravinách. Třeba nedávno jsem tady našla, v jakých potravinách je vitamín D, který mi přes zimu fakt hodně chybí.
OdpovědětVymazat