Nečaje: Rooibos, honeybush, karkade, maté

V čajovnách, kavárnách či restauracích se můžete setkat se slovem nečaj. Z mých známých se tomu párkrát někdo divil. Divíte se i vy? Pak byste si měli přečíst tento článek, který vám objasní slovo nečaj a z některými vás seznámí. Dočtete se, co je rooibos, honeybush, lapacho a karkade.

Nečaje: Rooibos, honeybush, karkade, maté


Nečaj 

Pod slovem čaj si můžeme představit v podstatě jakýkoli nápoj, který je připravený louhováním listů/květů nějaké rostliny. V užším pojetí jde ovšem pouze o nápoj z čajovníku. Všechno ostatní čaje nejsou. A co to je, když ne čaj? Přece nečaj! Heřmánkový, mateřídouškový, mátový nebo třeba ovocný "čaj" znáte všichni. V nápojovém lístku se ovšem může objevit i rooibos, honeybush, lapacho nebo karkade. Postupně se na ně podíváme.
  • Podobnou nepřesnost, jako je čaj z jiné rostliny než z čajovníku, lze pozorovat i jinde. Jako příklad uvedu ovocná vína od Rybízáku. Vyrobena jsou např. z rybízu, malin nebo angreštu. Na Facebooku často vídám komentáře upozorňující na to, že to nejsou vína. Stejně nepřesný je i pojem rostlinné mléko. 


Rooibos

Rooibos je můj nejlepší kamarád na bezkofeinové dny. (O těch určitě bude někdy řeč.) Rooibos se připravuje z lístků čajovce kapského, keře, který se pěstuje především v jižní Africe. Sklizené lístky se drtí a podobně jako černé čaje se mohou oxidovat. Oxidací vzniká červený rooibos, neoxidovanému se říká zelený. Osobně mám raději oxidovanou verzi, má zajímavější chuť.

Rooibos se často kombinuje s jinými bylinkami, vznikají tak chuťově rozličné varianty.


Honeybush 

Honeybush je příbuzný rooibosu. Stejně jako on je bez kofeinu, nálev má ovšem úplně jinou vůni. Ta má, jak sám název napovídá, medové tóny. Sklizené lístky se oxidují a následně suší na slunci.


Karkade 

Dle mého názoru je u nás karkade méně rozšířené, opravte mě, jestli se pletu. Vyrábí se z květů ibišku súdánského a neobsahuje kofein. Obsahuje vysoké množství vitaminu C - údajně dvojnásobně tolik, co pomeranč. Chutná trochu kysele, proto se obvykle doslazuje.


Maté

Maté se vyrábí z cesmíny paraguayské. Ta pochází z Jižní Ameriky, pěstuje se i v Africe. Obsahuje kofein a má silně povzbuzující účinky. Maté se připravuje v kalabase a pije se pomocí bombily, což je v podstatě brčko se sítkem. V budoucnu bych chtěla maté věnovat samostatný článek.


Kde nakupovat 

Rooibos, honeybush, maté i karkade obvykle nabízejí obchody zabývající se čajem, snad každý e-shop má i tuto sekci. Nakupovat můžete rovněž ve zdravé výživě od značky Sonnentor či Valdemar Grešík - Natura.



Follow my blog with Bloglovin

Komentáře

  1. Mám ráda červený Rooibos. Lapacho jsem si vařila snad dvakrát, budu to muset napravit :) .

    Journal by Rea

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý napsaný komentář.

Tento měsíc máte rádi