Dokonalé espresso

Dnešní článek jsem pro Ušlechtilého pijana nepsala já, nýbrž milovnice kávy Kamila M. Pojďte si se mnou přečíst, co pro nás napsala o espressu. Do komentářů můžete napsat, jakým způsobem si doma připravujete kávu vy.




O espressu jsme si už povídali. Tady najdete článek s tipy, kde nakupovat kvalitní kávu, zde si můžete nastudovat rozdíly mezi espressem, lungem a espressem doppiem.

Dnešní téma už bude tak trochu vyšší odborná určená pro opravdové kávomily.

Možná se mnou nebudete souhlasit, ale pro mě pravá káva = espresso.
Jistě, můžete pít „turka“, instantní kávu, v lepším případě kávu překapávanou.
Synonymem té pravé, kvalitní kávy, je ale jednoznačně espresso.

Je libo cappuccino, latte macchiatto nebo snad café au lait? Proč ne, ovšem základem těchto kávových nápojů je poctivý 30 mililitrový šálek espressa.

Pokud jste milovníkem dobré kávy stejně jako já, určitě vás teď potěším zprávou, že si ji můžete připravit i doma. Jak?

Kvalitní espresso není možné připravit bez kvalitního kávovaru. Ten seženete už od tisícovky, ale cena se může vyšplhat až do statisíců. Řekla bych, že ucházející kávovar, který splňuje základní požadavky (tlak alespoň 9 barů, teplota 90 stupňů vody při extrakci, tryska na mléko... lze zakoupit od těch zhruba 3 tisíc. Určitě vždy neplatí, že čím dražší, tím lepší. Musím ale přiznat, že sama mám kávovar v řádech desítek tisíc korun, protože kávu prostě miluji, potrpím si na kvalitu a vypiji několik šálků espressa s mlékem denně. Řeč je nyní o pákových kávovarech, kde příprava kávy je sice trochu náročnější, ale výsledek závisí jen na vašem umu (a kvalitě kávy).

Samozřejmě můžete koupit kávovar na kapsle nebo automatický, kdy si kávu vyrobíte jednoduše stisknutím příslušného tlačítka. Háček je v tom, že káva z automatu prostě... nenadchne ani neurazí. Je dobrá, ale není výborná. A je škoda investovat do drahého automatu, ze kterého dostanete kávu dobrou, když za stejnou cenu pořídíte kávovar pákový, ze kterého vykouzlíte kávu fantastickou.

Nejdůležitější „přísadou“ je však káva samotná. Můžete mít sebelepší kávovar, ale s mletou Standard kilovkou za stovku vás žádný gurmánský zážitek nečeká. Nakupujte vždy kvalitní, čerstvě praženou kávu, kterou si umelete až před samou přípravou.

Poslední investicí je pak mlýnek na kávu.

Milovníkům kávy zdar!

Kamila Miková 

Komentáře

Tento měsíc máte rádi

Espresso, lungo nebo dopio?