Pár slov o čajových konvičkách

K přípravě čaje stačí dva jakékoli, klidně otlučené hrnky a sítko (nemělo by být z kovu). Dobrý čaj si ale zaslouží více. Pití čaje je pak zážitek. Se správným nádobím se umocní. Pojďte se se mnou podívat na různé typy konviček.


konvička na čaj

Různé kultury, různé konvičky 

Jinak vypadají konvičky z Číny, jinak z Japonska a úplně jiné se používají v Turecku na čaj Rize nebo v Maroku na tuareg a úplně jinak pak vypadá anglická čajová souprava. Na čajovém nádobí jsou krásně vidět kulturní rozdíly. 

Z čeho se vyrábějí? 

Rozdily mezi konvičkami jsou znát mimo jiné na použitém materiálu. 
  • polévaná keramika
  • nepolévaná keramika 
  • porcelán
  • sklo
  • litina 
  • kov (nevhodné!)

Nyní se podíváme na některé konvičky... 

Nepolévaná keramika 

Neglatované konvičky pocházejí z čínského Yixingu. Před používáním vyžadují vyžadují zvláštní pozornost, jinak by čaj chutnal po hlíně. Možné metody jsou dvě: Buď se konvička převařuje ve vodě s (klidně použitými) čajovými lístky, nebo se v ní několikrát louhuje čaj po dobu několika hodin. Čaj se nakonec nepije, ale používá se k polévání konvičky. První metoda m přijde příliš drastická, a tak jsem na obě své konvičky použila tu druhou. Přišlo mi to nekonečné!

„Pak konvičky používáme pouze na blízce příbuzné čaje, protože se v nich jejich arom uchycuje a po dlouhém používání zesiluje." Jar na ně nepoužívejte, jedině kdybyste toužili po jarové příchuti čaje. Konvička se pouze vyplachuje. Potom by měla zůstat otevřená, aby dobře vyschla. Pozor! Nenechávejte obsah konvičky zplesnivět! Jednou se mi to povedlo, věřte, nebylo to příjemné. Naštěstí stačilo konvičku vyvařit a bylo po problému.

Pravý čajový gurmán má prý yixingovou konvičku pro každý typ čaje. Tak daleko ještě nejsem a myslím, že ani nikdy nebudu.V čajovém nádobí se vyžívám, na druhou stranu nemám ráda přílišné hromadění věcí. Mít doma víc konviček než příboru není zrovna mým životním cílem.


Japonské konvičky 

Kjůšu, kyusu, vyberte si, jaký pojem chcete. Protože nejvíce sympatizuju se zelenými čaji z Japonska, dostávám v čajovně japonskou konvičku často. Možná je trochu k podivení, že doma (zatím) takovou nemám. Kjůšu konvička se vyznačuje dlouhým bočním úchytem, díky tomu se mi sní dobře zachází. 

https://www.gringostea.cz/ 
Hned bych ji brala! 

Skleněná konvička 

Konvička ze skla se hodí především pro kvetoucí čaje. Ty se musejí vychutnávat i očima! 

www.manutea.cz 


Jakou konvičku si vybrat? 

Hleďte na typ a na objem. Tím nejdůležitějším kriteriérem je ale vkus! Říct si „hm, ta je celkem pěkná, tu beru", nestačí. Měla by to být láska na první pohled. Jak už jsem řekla, u popíjení čaje jde o zážitek. 

Poznámka: Větší kvalitu dostanete z konviček menšího objemu. 


Na tento článek postupně naváže seriál představující konvičky z mé domácí čajovny. Napíšu k ním příběh o tom, jak jsme se daly dohromady. Ke každé mám totiž zvláštní vztah. 

Komentáře

  1. Sakra, asi nejsem dost gurmán. :D My jsme, když jsme se přestěhovali, prostě co nejdřív potřebovali nějakou konvici na čaj, a při nákupu v Kauflandu jsme uviděli takovou hezkou, velkou, skleněnou. Je super, vydrží na celý večer. Stejně si děláme čaj z pytlíku, tak co... Ale v kavárnách či čajovnách se mi takovéhle nádobí docela líbí, to jo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když děláte čaj z pytlíku, tak obyčejná konvice stačí. ;) Naopak nějakou krásku byste - nic ve zlém - čajem z pytlíku prznili. Každý má, co potřebuje. Nejdůležitější je si čaj vychutnat, ať už je jakýkoliv a připraven v čemkoliv! ;)

      Vymazat
  2. Těch hliněných konviček je mnohem více, než-li jen iyxing a troufám si tvrdit, že ani jedna z těch Vašich jimi není, ona se totiž ta pravá hlína už několik desítek let netěží (o= a proč by nemohla být kovová? Stříbro je také kov a je mezi mnoha čajomily považována za zlatý (ehmgehm, stříbrný?) Grál. A sítko taky používám zásadně kovové, má nejmenší vliv na chuť čaje (o=

    OdpovědětVymazat
  3. Kovová konev je v pohodě, pokud v ní nenecháte čaj stát několik hodin (teoreticky to chuť ovlivnit může). Asi bych ji (pocitově) nepoužívala na nějaké super kvalitní čisté čaje, ale v Maroku na Touarég prakticky žádnou jinou, než kovovou konev neuvidíte. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ji nepoužívala tak nějak na nic... Snad na ten touareg, kterému ale zas tolik nefandím. Nejradši mám porcelán...

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý napsaný komentář.

Tento měsíc máte rádi

Espresso, lungo nebo dopio?