Co je vlastně espresso?
Povědomí o tom, co doopravdy je espresso, má naštěstí dost lidí, ale přesto to ještě některým není jasné - a bohužel ani v restauracích. Přicházím proto s krátkým, leč velmi důležitým článkem.
Espresso není nápoj o objemu vyšším než 35 ml. Espresso není totéž co překapávaná káva. Espresso není piccolo, přestože mu tak někteří říkají.
Espresso je malá kávička s objemem 30 ml (s odchylkou 5 ml). Připravuje se z asi 7 g kávy pod tlakem 9-15 barů. Extrakce trvá 20-30 sekund, nikoliv déle - káva extrahovaná po delší dobu není dobrá.
Připravit espresso je trochu věda, ale výsledek stojí za to.
Na závěr drobný dodatek ze života: Když někde v restauraci řeknou "preso" nebo "expreso", vím, že je zle. To, co dostanu, obvykle neodpovídá tomu, co si přeju... a tak pro jistotu měním objednávku na limonádu...
Zdroj: www.piccoloneexistuje.cz
Espresso není nápoj o objemu vyšším než 35 ml. Espresso není totéž co překapávaná káva. Espresso není piccolo, přestože mu tak někteří říkají.
Espresso je malá kávička s objemem 30 ml (s odchylkou 5 ml). Připravuje se z asi 7 g kávy pod tlakem 9-15 barů. Extrakce trvá 20-30 sekund, nikoliv déle - káva extrahovaná po delší dobu není dobrá.
Připravit espresso je trochu věda, ale výsledek stojí za to.
Na závěr drobný dodatek ze života: Když někde v restauraci řeknou "preso" nebo "expreso", vím, že je zle. To, co dostanu, obvykle neodpovídá tomu, co si přeju... a tak pro jistotu měním objednávku na limonádu...
Zdroj: www.piccoloneexistuje.cz
Jé, velmi zajímavé! :) Děkuji za poučný článek, měj se krásně🧡
OdpovědětVymazat